Sådan kan du agere i de svære vilkår

Sådan kan du agere i de svære vilkår

Når vilkårende bringer os udfordringer

Hver eneste dag kan der opstå muligheder for nye udfordringer – især de steder hvor man er afhængig af andre mennesker – og reelt er vi jo afhænge af hinanden i langt de fleste situationer.

I produktionsvirksomheden kan der være kunder, der finder andre leverandører; der kan være produktionstab, der kan være sygdom eller mange andre ting. Force Majeure kaldte min tidligere chef det. D.v.s. hændelser som ingen har indflydelse på, og som ikke kunne være forudsagt. F.eks når naturkræfterne skaber så meget modvind for os, at vi ikke kan gøre noget for at ændre det.

Jeg talte forleden med en god ven om vilkår, og at der faktisk tit er vilkår, som man bare er nødt til at acceptere –  der opstår ting, man ikke kan ændre på, og der kan komme en oplevelse af at andre tager beslutninger hen over hovedet på en.

Damelandsholdet i håndbold skulle på et tidspunkt spille en vigtig kamp i en hal, hvor der var så ulideligt varmt, at de næsten ikke kunne hverken kaste eller gribe den svedfyldte og glatte bold. Det var vanskelige vilkår, men kampen fortsatte og blev da også afviklet. Det var ikke gode arbejdsforhold, men de kom igennem kampen. Ind imellem er der også svære vilkår på en arbejdsplads – måske skal der fyres folk, for at virksomheden kan klare sig igennem en krise. Måske er der maskiner, der bryder sammen og produktioner der går tabt pga fejl – det er alt sammen vilkår, man ikke kan ændre på, men man kan blive nødt til at agere i og omkring vilkårene, og det er det, der ind imellem kan være svært og i nogle tilfælde umuligt at gøre.

Der kan også ske omrokeringer i virksomheden. Sjældent har en medarbejder selv bedt om organisationsændringer, men for at det hele kan spille sammen på den helt rigtige måde, kan det være nødvendigt at skabe en helt ny konstellation medarbejderne imellem – det kræver overblik at tage en beslutning om organisationsændringer – det er en kostelig affære, så set herfra, er det helt sikkert noget, der er grundigt gennemtænkt.

MEN selvom alle nok godt er klar over, at den beslutning, der er truffet er gennemtænkt, så kan det godt være, at der er nogen, der ikke bryder sig om de nye tiltag, den nye position eller de nye opgaver – de har jo ikke selv bedt om det vel!

Med det mindsæt er der modstand mod forandringer og ind imellem kan modstanden blive til obstruktion, fordi følelsen af, at man er magtesløs skaber så meget vrede indeni, at man ikke kan holde det ud. Nogle mennesker har Nej-hatten på med det samme, der kommer ændringer, de ikke kan gøre noget ved. Det er sjældent, at man kan ændre på et vilkår og det bliver derfor ofte en kamp, der ikke kan vindes. Men hvad nu hvis den nye ændring er præcis det step på din vej, der er den bedste lige nu? Hvad nu hvis netop den organisationsændring præcis var det, der skulle til, for at du rykkede dig eller fik øjnene op for andre muligheder?

Hvis man ser det lidt som en svømmetur ved Vesterhavet – til sin skræk sker der det, at man fanges i et hestehul. Hestehuller dannes på kyster med revler, hvor kraftige bølger presser sig hen over disse revler. Når vandet så skal ud igen, graver det sig gennem revlen, så der dannes et hul med en stærk udadgående strøm. Mange mennesker er desværre druknet i kampen mod den stærke strøm. Det man faktisk skal gøre, når man fanges i det vilkår, at man er landet i et hestehul er, at man skal slappe af og lade sig trække med ud, for lige så stille at svømme til en af siderne – så kan man nemlig stille og roligt svømme i land igen. Dette billede tillader jeg mig at bruge i forbindelse med vilkår, man ikke kan ændre på – svøm med og slap af, der kommer et eller andet ud af det, som du helt sikkert kan bruge til noget.

Har man det mindsæt man har hele magten! Der er ingen, der kan tænke dine tanker for dig – det er kun dig selv, der styrer hvad du tænker, om det der sker. Tænker du vrede, bange tanker, skabes der en masse negativitet indeni, og det hele bliver værre af, at du dermed heller ikke kan se hvilke fordele eller muligheder, der kan komme ud af det for dig.

Vælger du i stedet at tænke: ”Jeg bryder mig godt nok ikke om det her – men jeg må se, hvad det bringer med sig. Jeg er sikker på, at der kommer noget godt ud af det”, så slapper du af og lader dig flyde med, og du vil opleve, at der skabes en helt anden og mere positiv energi indeni, og nu kan du finde muligheder og måske andre løsninger ved at ”svømme” lidt til en anden side.

Jeg har selv oplevet masser af vilkår som dengang forekom ufatteligt urimelige. Det er derfor, jeg skriver denne artikel – jeg reagerede bestemt ikke altid positivt – men set i bakspejlet har de ændringer, der er blevet skabt for mig været de helt rigtige for mig – det var præcis de ændringer, der skulle til, for at jeg lærte noget og mere og samtidig fik øjenene op for andet, der var bedre.

Der kommer helt sikkert ændringer i år 2020 – det er uundgåeligt, for det er i ændringerne og i relationerne vi vokser. Slapper vi af i de uundgåelige ændringer og samtidig tænker, at det bliver interessant at se hvad der kan læres,  flyder vi langt lettere med den strøm, der alligevel altid vil være på vejen i vores liv.

1000 tak fordi du læste med – jeg ønsker dig et lykkebringende år 2020 fyldt med smil!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *